Operation Blåkulla

Moderator: S2 Uppdragsgruppen

Användarvisningsbild
Enfisk
ÖverstesergeantÖverstesergeant
Inlägg: 838
Blev medlem: mån 28 sep 2015, 20:44

Operation Blåkulla

Inlägg av Enfisk » lör 20 apr 2019, 17:20Bild
Operation: Blåkulla
större bilder
Bild
Regionen Tora Bora är mineralrikt samt tillgång till relativt stora oljebrunnar i de centrala delarna av landet. Tora Bora var fram tills slutet på WW2 en del av grannlandet Takistan, under denna regim har invånarna inte fått ta del av den rikedom som försäljning av naturtillgångarna givit nationen. Tora Bora blev istället Takistans soptipp där människoliv inte stod ivägen för exploatering av mineraler eller olja. Infrastrukturen i regionen är i princip obefintlig, de få byar där befolkningen bor är anslutna till varandra genom en slingrande grusväg som använts i århundraden för handel och transport.

Efter WW2 var Takistan ett mycket försvagat land där orolighetna bubblade under ytan. Missnöje med regimen resulterade snart i ett inbördeskrig som fick regimen att titta inåt och fokusera på andra håll än soptippen, Tora Bora. Oroligheterna inom nationen spred sig till slut till Tora Bora där upproret runt om i Takistan gett nytt hopp till befolkningen om att kunna slå sig fria från Takistan! Upproret blev kortlivat, då regimen snabbt gick in med militären och kallblodigt sköt ner upprorsmakare och demonstranter, allt för att behålla ett järngrepp om naturtillgångarna och de rikedomar som hör till.

Regionen har länge varit utsatt och exploateringen har fortsätter än idag. FN är sedan 2009 på plats med ett kompani. För att säkra vapenstilleståndet som råder i regionen mellan Takistani Armed Forces (TAF) och Tora Boras olika inhemska faktioner har FN placerat den Svenska truppen tillsammans med förhandlare och militära observatörer. Idag består den operativa styrkan av cirka 40 soldater. Uppgifterna för den Svenska styrkan har varierat genom tiderna, men i huvudsak är syftet att övervaka ingångna avtal, stötta hjälporganisationer och säkra området de verkar inom.

Vapenstilleståndet mellan TAF, de inhemska faktionerna och FN beskriver i detalj att FN tillsammans med hjälporganisationer får röra sig fritt i regionen för att stödja civilbefolkningen och hindra brott mot mänskliga rättigheter. Skulle TAF eller någon av de inhemska faktionerna bryta mot detta avtal har FN mandat att driva samtliga fientliga styrkor ur regionen.

Bild
Sjukvårdspersonal ur hjälporganisationen har under en månads tid slagit upp ett fältsjukhus i byn Skandarhar. Under natten till onsdag observerades skottlossning i byn samt att NL rapporterade in bepansrade fordon rullade in i staden. Detta ses som ett brott mot den vapenvila som råder, en oförlåtlig kränkning. NATO i samråd med FN beslutat att nu undsätta den personal IDAP har stationerad i byn Skandarhar samt driva den milis samt militär som intagit byn. Vi vet sen tidigare var TAF har sina posteringar och kommer även att slå mot dessa.

Kompaniet Sierra Lima ska utgå på patrull norrut för att undsätta sjukvårdspersonal från IDAP samt med kraft omöjliggöra för TAF att verka inom regionen genom att destruera militär infrastruktur och utposteringar.
Bild
Karta över AO


Bild
Arkivbild över staden Skandarhar. OBJ KVASTSKAFT


Bild
Arkivbild på staden Sanaag Bari. OBJ BUS


Bild
OBJ - KVASTSKAFT: IDAP postering. Rädda sjukvårdspersonal.
OBJ - BUS: Destruera fientlig sambandscentral.
OBJ - GODIS: Nedkämpa Takistani Armed Forces postering.Bild

4st FV510 Warrior
8st LSV Mk. ||
1st MAN HX58 (TL)
2st M1097A2 (Ambulans med svenska flaggan)
2st M1078AP2 (lastbilar) som backup.

2st AH-6M
2st MH-6M
1st UH-60M (MEV)
1st CH-47F (Cargo only)
3st MAN HX58 (repair, rearm, refuel)Bild
06:00. Extrem värme. Vinden håller 5 m/s. Lätt dimma.Bild
IED hot: lågt
AA-hot: Högt
Red-Air hot: Medel
Röda elipser på kartan är minering.
Det finns kvar civila i området. Undvik att nedkämpa civil personal.


M2. Mån tumma

Användarvisningsbild
Murkelost
Sergeant (E)Sergeant (E)
Inlägg: 612
Blev medlem: tor 10 nov 2016, 23:49
Ort: Arvika
Kontakt:

Re: Operation Blåkulla

Inlägg av Murkelost » lör 20 apr 2019, 18:58

VL efterlyser tillgång till Apache. Den har lyst med sin frånvaro länge. Med hänsyn till angivet red air hot behöver vi ha Apache att möta hotet med.
Get to da choppah!

Användarvisningsbild
Insane_Laughter
FörstesergeantFörstesergeant
Inlägg: 231
Blev medlem: ons 28 sep 2016, 11:30

Re: Operation Blåkulla

Inlägg av Insane_Laughter » lör 20 apr 2019, 22:24

MAN HX58? TL approves! :D
“The thanks of the infantry, in my opinion, must be treasured more by every artilleryman than all decorations and citations. ”
Colonel Georg Bruchmuller

Skriv svar